Mindful leidinggeven

Mindful leidinggeven: Aandacht als anker in een stressvolle wereld

10-weekse leergang op basis van het gelijknamige boek

Dynamiek, voortdurende verandering, veeleisende relaties en stress zijn voor jou als manager, leidinggevende of projectleider aan de orde van de dag. Je bent bezig met creëren, communiceren, verbinden, leiden, inspireren en beïnvloeden en je geniet ervan. Maar het vraagt ook veel van je. Je beseft dat je meer balans, flexibiliteit en vitaliteit nodig hebt in je leven om goed te kunnen blijven functioneren. Je hebt behoefte aan meer verdieping, zelfinzicht, overzicht. In deze leergang leg je hiervoor een duurzaam fundament. Je krijgt toegang tot een vaardigheid die je je hele leven al bij je draagt, maar die onderbelicht is gebleven: aandacht geven.


Resultaat

Na het volgen van de leergang Mindful leidinggeven ben je beter in staat:

stress te hanteren;
in stressvolle situaties zicht te houden op je taak en in contact te blijven met jezelf en anderen je innerlijke hulpbronnen aan te boren koersvast, krachtig, inspirerend en flexibel leiding te geven beperkende gewoonten in denken en doen snel te herkennen in te spelen op veranderingen werk en privé in balans te brengen en te houden bewust keuzes te maken in een veeleisende, steeds veranderende omgeving
Bewust zijn, bewust doenDe kern van mindful leven en werken is dat je aandacht gebruikt om bewust keuzes te maken. Cruciaal voor leiders, vooral in hectische tijden, is dat ze bewust kunnen schakelen tussen zijn (reflectie) en doen (actie). Dat wordt veel makkelijker als je weet hoe je gericht aandacht kunt geven, bijvoorbeeld aan belemmeringen in jezelf (spanning, stressvolle reactiepatronen, ongezonde gewoonten, negatieve gedachten en emoties), maar ook aan innerlijke hulpbronnen zoals geduld, vertrouwen, nieuwsgierigheid en acceptatie. Dit zijn met de dingen geeft rust, ruimte en overzicht in de dagelijkse rat race. Je ervaart weer de vrijheid om te kiezen – een onmisbare kwaliteit als je in een druk, veeleisend bestaan gezond en optimaal wilt blijven functioneren.
Voor wieBestuurders, leidinggevenden, managers, projectleiders, teamleiders, afdelingshoofden, staffunctionarissen.
De trainingIn de ochtendsessies leer je de basisvaardigheden van mindfulness en in de middag vertaal je ze meteen naar je dagelijkse praktijk. Tussen de trainingsdagen oefen je de vaardigheden thuis en in het dagelijks leven. De huiswerkopdrachten kosten dagelijks ongeveer 45 minuten tot een uur. Tijdens de verdiepingsdag (na module 7) oefen je de basisvaardigheden om ze nog beter in je dagelijks leven te verankeren.
WerkwijzeVia begeleide meditatieoefeningen leer je de aandacht doelbewust te richten en te verplaatsen. Uiteraard wordt ook kennis aangereikt, onder andere over de thema’s aandacht, stress en verandering, over hoe ons denken werkt en hoe gewoonten in denken en doen ontstaan. Centraal staan de eigen ervaringen bij het beoefenen van mindfulness tijdens de bijeenkomsten en in de praktijk, en de reflectie daarop. Het huiswerk is een essentieel onderdeel van de training. Alleen door regelmatig te oefenen kun je je de vaardigheden van mindfulness eigen maken en effectief toepassen.
ProgrammaDe leergang Mindful leidinggeven is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Peter van der Roest, trainer in dit programma.
Module 1: De kracht van aandachtZicht krijgen op de automatische piloot, de aandacht bewust leren richten.
Module 2: Thuis zijn in je lichaamTerug naar het hier en nu met je lichaam als gids. Leren luisteren naar je lijf.
Module 3: Stress bewust beantwoordenWat brengt je uit balans? Welke signalen krijg je dan? Stressreactie en stressrespons.
Module 4: Gewoontepatronen doorbrekenGewoontedenken. De spiraal van negatieve gedachten en emoties herkennen en doorbreken.
Module 5: Vriendschap sluiten met emoties en gevoelensHet verband tussen gevoelens, fysieke gewaarwordingen en gedachten. Mindful reageren op gevoelens. Emoties een plek geven.
Module 6: Bewust zijn, bewust doenAccepteren, loslaten, meebewegen. De veranderlijkheid van het leven. Doen vs. niet-doen. Creëren vanuit niet-weten.
Module 7: mindful communicerenHet verschil tussen luisteren en interpreteren. Insight Dialogue.
Module 8: Goed zorgen voor jezelfWat laat je binnen qua voedsel, prikkels, emoties van anderen, informatie? Wat geeft energie en wat vreet energie? Herijking van je bronnen.
Verdiepingsdag: De aandacht naar binnen. Stilte als voedingsbron.
Module 9: Vieren en achtenDe acht factoren van mindfulness. Herkennen van en anticiperen op terugvalsignalen. Opstellen persoonlijk mindfulnessplan. Het leven vieren, jezelf achten. Loslaten.
TrainersPeter van der Roest, gecertificeerd mindfulness-trainer VMBN, trainer-coach in het bedrijfsleven, oprichter van Zindo school voor mindfulness.Roy Vranken, meditatieleraar, organisatieadviseur en trainer in het bedrijfsleven. Peter en Roy zijn partners bij ZIN in werk.
Praktische informatieDuur: Het programma bestrijkt een periode van 5 maanden. Het gaat in totaal om 10 dagen (21 dagdelen): 1 kennismakingsavond met overnachting, 9 ochtenden vaardigheidstraining, 9 middagen verdieping praktijk, 1 verdiepingsdag.
Data in 2014: Kennismaking: 14 oktober avond*Module 1: dinsdag 15 oktoberModule 2: dinsdag 29 oktoberModule 3: dinsdag 12 novemberModule 4: dinsdag 26 novemberModule 5: dinsdag 10 decemberModule 6: dinsdag 7 januari 2014Module 7: dinsdag 21 januariModule 8: dinsdag 4 februariVerdiepingsdag: zaterdag 8 februariModule 9: vrijdag 18 februari 
*) Met overnachting.
Tijden: 09.30 – 17.00 uurLocatie: ZIN in werk te VughtAantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 16
Kosten: € 3195,- excl. BTW. Het boek Mindful leidinggeven en het overige cursusmateriaal zijn  hierbij inbegrepen. De accommodatie wordt apart in rekening gebracht. Richtprijs hiervoor is € 600,- per persoon excl. BTW en toeristenbelasting.]
Aanmelden: www.zininwerk.nl > agenda.Contact: Mail naar peter@zininwerk.nl of bel 06 444 28658.